Chinese voeding

Heel veel klachten houden verband met wat we eten, hoe het weer is, welk seizoen, etc. In de Traditionele Chinese Geneeskunst wordt hier al duizenden jaren mee gewerkt. Er wordt een hele andere invulling gegeven aan voeding, smaak, kleur, warmte-koude. Niet kwantitatief (hoeveelheid vetten, koolhydraten, eiwitten en caloriën), maar kwalitatief (werking, structuur) bepaald wat iemand nodig heeft om de energiebalans te herstellen. Niet alleen bij klachten wordt dit als therapie ingezet, maar ook preventief! Er wordt niets verboden, maar wel de nadruk gelegd op voedingsmiddelen.Een voorbeeld: water heeft 'geen calorieën' en kan dus gewoon gebruikt worden hier in het Westen. In de TCG werkt water op de nierenergie. Drink je deze kouder dan je lichaamstemperatuur, dan zal het lichaam c.q. je nierenergie dit eerst moeten opwarmen voor aleer het opgenomen wordt in je lichaam. Drink je het water warmer dan je lichaamstemperatuur, dan geeft dit de warmte af aan het lichaam c.q. aan je nierenergie. Denk aan winter = koud = weinig actie in de natuur. Denk aan zomer = warm = alles groeit en bloeit. Als je oververmoeid bent of kouwelijk bent, dan lijkt het logischer om het water warm te drinken. Je krijgt dan energie (ook al zit er niets in het water!). Ook bij wintergroenten van onze eigen bodem is hier rekening mee gehouden: ze werken neutraal - verwarmend. Let er op om niet teveel zomerse voedingsmiddelen te gebruiken in koude maanden; deze energieën 'botsen'.

Bij specifieke klachten worden er met voedingsrecepten gewerkt. Bv. bij een hoog cholesterolwaarde 2 kiwi’s per dag eten.

Bij obstipatie een dag bij het diner aubergine eten. De volgende dag courgette erbij en de laatste dag spinazie. Eventueel deze volgorde nogmaals herhalen.

walnoten en zwart sesamrecept