Reflexologie

 

Reflexzonetherapie is een natuurgeneeswijze die al duizenden jaren geleden door Egyptenaren, Chinezen en Indianen werd toegepast. Bij deze therapie gaat men van het principe uit, dat op o.a. handen, oren en voeten reflezones liggen die corresponderen met de organen, klieren en andere delen van het lichaam. Door deze zones met een manuele techniek en/of er specifieke druktherapie op toe te passen kunnen blokkades worden opgeheven. Hierdoor kan het lichaam weer in balans gebracht worden. Het doel van de behandeling is het aanspreken van het zelfherstellend vermogen van de mens. Reflexologie is een holistische therapie. Er wordt niet alleen naar de klacht gekeken, maar ook naar de leefwijze van de cliënt; dag- en nachtritme, voedingspatroon, spanning/ontspanning. Behalve op de voeten, kan er ook op de handen, hoofd en oren reflexologie toegepast worden.

In overleg met de cliënt wordt een behandelplan opgesteld via anamnese en voetonderzoek. Samen met het intakegesprek is dit het eerste consult (60 - 90 min). Afhankelijk van de hulpvraag en klachten wordt er wekelijks of om de 2 - 3 weken behandeld, etc. Er wordt ook een duidelijk evaluatiemoment afgesproken. De behandeling wordt dan bijgesteld, afgebouwd of door verwezen naar andere discliplines. De meeste mensen merken binnen 5 behandelingen al duidelijk verbetering in hun gezondheidssituatie.

Het is ook mogelijk om door een voetanamnese te weten te komen hoe de energiebalans is in het lichaam en hoe omgegaan wordt met de belasting  via werk-privé. Gedragspatronen, karaktereigenschappen en psychische achtergrond van klachten/ziekten kunnen met elkaar in verband gebracht worden.